HR EN


INFO ZA IZNAMLJIVAČE
DOKUMENTI I ZAKONSKA REGULATIVA
KONTAKT INFORMACIJE
  Šetalište Stare Isse 5, 21480 Vis       +385 (0)21 717 017      +385 (0)21 717 018       tzgvis@gmail.com

  FACEBOOK     INSTAGRAM

HR EN

Ako želite upoznati povijest Visa, ove građevine morate posjetiti. 

 

Hrvatski dom

Gradnju Hrvatskoga doma potakli su članovi rodoljubnog društva „Viški skup“ koje je osnovano 1870. godine u cilju jačanja narodne svijesti i suzbijanja utjecaja autonomaša.

Saznajte više  

Kuća Zamberlin s dvorištem

Kuća obitelji Zamberlin izgrađena je u 16. stoljeću na obalnom trgu u Kutu u oblicima kasne renesanse.

Saznajte više  

Kuća Jakša-Andreučić na Munjcu

Utvrđeni ladanjsko-gospodarski sklop s kulom na predjelu Munjac u 16. stoljeću pripadao je hvarskoj plemićkoj obitelji Jakša, a kasnije obitelji Andreučić.

Saznajte više  

Škola

Na otoku Visu sve do kraja 16. stoljeća bili su pismeni jedino članovi plemićkih hvarsko-viških obitelji i svećenici.

Saznajte više  

Vila Topić

Serafin Topić, dugogodišnji viški narodnjački načelnik (od 1895. do 1918. godine) i vlasnik prvog viškog parobrodskog društva (osnovano 1891. godine) kupio je posjed na poluotoku sv. Jurja te na mjestu bivše vojarne izgradio svoju vilu.

Saznajte više  

Ribarnica

Zgrada ribarnice izgrađena je početkom 20. stoljeću na jugoistočnom dijelu viške luke, a predstavlja vrijedan primjer neoklasicističke arhitekture javne namjene.

Saznajte više  

Gotička kuća na predjelu Luka

O živoj graditeljskoj aktivnosti 14. i 15. stoljeća na području Kuta i Luke svjedoče kuće romaničkog i gotičkog sloga koje su, usprkos kasnijim pregradnjama, ipak djelomično sačuvane.

Saznajte više  

Palača Gariboldi

Palača je sagrađena 1552.g. i lijep je primjer renesansne gospodarsko – ladanjske kuće. Frane Gariboldi je početkom XVI st. doselio iz Milana u Hvar, postao hvarski građanin, stekao kuću i dućan  u prometnom dijelu Hvara i grobno mjesto u franjevačkoj crkvi.

Saznajte više  

Palača Gazarović

Palaču je sagradio poznati hrvatski književnik, dramski pisac i pjesnik Marin Gazarović, autor Murata Gusara, Ljubice i drugih djela. Palaču je sagradio kako bi se odmarao i nadzirao svoje posjede kao što su to radili i mnogi drugi dalmatinski plemići na svojim priobalnim posjedima.

Saznajte više  

Palača Prdvarić

Renesansno-barokna jednokatnica obitelji Prdvarić nalazi se u viškom dijelu Kut uz more, sagrađena u kasnom XVI st.

Saznajte više  

Palača Jakša

Svojim položajem palača Jakša, Jakinovi dvori, zatvara viško naselje Kut s istočne strane, a pred njom se otvara veliki trg. Palača je sagrađena početkom XVII st. kao duga jednokatnica s dva krila koja unutar nje zatvaraju veliko dvorište.

Saznajte više  

Palača Radošević

Palača je nekoć vidno dominirala nad viškom lukom, okrenuta prema njoj dužim sjevernim pročeljem. Skladno građena dvokatnica ima oblik izduženog pravokutnika, orijentirana u smjeru istok – zapad.

Saznajte više  

Palača Vukašinović - Dojmi de Lupis

Palača je dominirala nad viškom lukom, slično kao i susjedna palača Radošević. Sagrađena je kao dvokatnica pravokutnog tlocrta u XVII/XVIII st.

Saznajte više  

Palača Mardešić

Palača Mardešić sagrađena je u XVIII st.  kao trokatnica s dvorištem na sjevernoj strani.

Saznajte više  

Palača Tramontana

Palaču Tramontana, smještenu na trgu Klapavica u viškom predjelu Luka, sagradio je trgovac Luka Tramontana 1911.g. u neorenesansnom stilu.

Saznajte više  

Kuća Ismaelli

Tijekom 17. stoljeća na obalnom trgu u Kutu podigla je kuću korčulanska obitelj Ismaelli, hvarski plemići od 1597. godine.

Saznajte više