HR EN


INFO ZA IZNAMLJIVAČE
DOKUMENTI I ZAKONSKA REGULATIVA
KONTAKT INFORMACIJE
  Šetalište Stare Isse 5, 21480 Vis       +385 (0)21 717 017      +385 (0)21 717 018       tzgvis@gmail.com       FACEBOOK   

HR EN

Palača Gazarović

  Pogledajte fotogaleriju

Palaču je sagradio poznati hrvatski književnik, dramski pisac i pjesnik Marin Gazarović, autor Murata Gusara, Ljubice i drugih djela. Palaču je sagradio kako bi se odmarao i nadzirao svoje posjede kao što su to radili i mnogi drugi dalmatinski plemići na svojim priobalnim posjedima.

Ljetnikovac s dvorištem bio je dovršen prije posljednjeg desetljeća XVI st., ograđen je visokim zidom, a na renesansnom portalu stoje Gazarovićevi stihovi na hrvatskom jeziku:

PRIN NER CHIES CA PROCIN OSTAVI HIMBE VAN

CA OBECHIASC VCIN AC HOCH BIT VIROVAN

VIROM XIVE OV VICH DRAGYE VIRAN SLVGA

YER CA TVRDI COVICH TVRDI ZA ZLA DRVGA

 Gazarovićeva palača sagrađena je u zakašnjelom renesansnom slogu.

U prizemlju se nalazi konoba osvijetljena malim četvrtastim prozorima, a s vanjske strane su se nekoć nalazile stube koje su bile naslonjene uz  pročelje i penjale se do ulaznih vrata prvog kata na kojem se nalazio stan književnika.

Unutrašnjost stana je potpuno izmijenjena naknadnim gradnjama, a od izvornog oblika vide se dijelovi kamenog renesansnog umivaonika koji su imale mnoge dalmatinske kuće u razdoblju od XV – XVIII st.

Na jednom od renesansnih prozora uklesani su Gazarovićevi stihovi:

TCHO NECHIE TRVDITI

V ZNOJU XIVITI

NA SVIT SE NE RAIAY

ZACON YE BOXI TAY

Sred pročelja je Gazarovićev grb okružen sirenama, a na vrhu zmaj s raširenim krilima kojeg je književnik vlastoručno isklesao.

Iza Garazarovićeve palače nalazio se prostrani perivoj zasađen cvijećem, no danas mu je teško odrediti izvornu površinu jer je tijekom vremena diobama uvelike skraćen.