HR EN


INFO ZA IZNAMLJIVAČE
DOKUMENTI I ZAKONSKA REGULATIVA
KONTAKT INFORMACIJE
  Šetalište Stare Isse 5, 21480 Vis       +385 (0)21 717 017      +385 (0)21 717 018       tzgvis@gmail.com       FACEBOOK   

HR EN

Palača Vukašinović - Dojmi de Lupis

  Pogledajte fotogaleriju

Palača je dominirala nad viškom lukom, slično kao i susjedna palača Radošević. Sagrađena je kao dvokatnica pravokutnog tlocrta u XVII/XVIII st.

Palaču Vukašinović je naslijedila viška plemićka obitelj Dojmi, koja nakon što su Vukašinovići izumrli u XIX st., svom prezimenu pridodala njihovo prezime i postaju Dojmi de Lupis (de Lupis – Vukašinović).

Istočni dio palače je stariji, u prizemnom dijelu palače na njenom sjevernom pročelju

nalaze se manji prozori, dok su na oba kata ovog pročelja veći, s lijepo profiliranim okvirima. Zapadni dio palače produljen je u XIX st. na ranije sagrađenom prizemlju na kojem se ističu velika dvokrilna vrata s polukružnim lukom. Nad njima iz pročelja strši šest lijepo reljefno isklesanih kasnobaroknih konzola koje su pridržavale balkon koji se tu nalazio  do kraja XIX st. Balkon je tada uklonjen i nikada više nije obnovljen.

U prizemnom dijelu palače, u ulaznom hodniku nalaze se dvoja bočna vrata ukrašena bogatim ukrasima u kojima se miješa više stilova. Imposti uz vrata su ukrašeni baroknim maskama nad kojima se savija luk izrađen u kasnom renesansnom stilu, u čijem se tjemenu nalazi glava žene, a nad drugim vratima glava brkatog muškarca s turbanom.

Dokumenti XVIII st. spominju kako se unutar palače nalaze zidni, reljefno izrađeni umivaonici.

U dvorištu sa stražnje strane palače nalaze se ruševine jednokatnice koja je bila pravokutnog tlocrta jednake orijentacije kao i palača. Na njenom pročelju nalazili su se manji balkoni poduprijeti konzolama.