HR EN


INFO ZA IZNAMLJIVAČE
DOKUMENTI I ZAKONSKA REGULATIVA
KONTAKT INFORMACIJE
  Šetalište Stare Isse 5, 21480 Vis       +385 (0)21 717 017      +385 (0)21 717 018       tzgvis@gmail.com       FACEBOOK   

HR EN

Gradnju Hrvatskoga doma potakli su članovi rodoljubnog društva „Viški skup“ koje je osnovano 1870. godine u cilju jačanja narodne svijesti i suzbijanja utjecaja autonomaša.

Dom je sagrađen godine 1905. na obali u Luci uz pomoć viških iseljenika Tome Bradanovića i Luke Tramontana te dionicama „Dioničkog društva Hrvatskog doma“ koje su osnovali članovi društva „Viški skup“.

Zgrada je oblikovana u neogotičkom stilu s horizontalnom raščlambom pročelja: kamenim prizemljem iz masivnog bunjata s nizom otvora slomljenog luka, prvim katom s visokim biforama i drugim katom s nizom bifora i okruglih prozora potkrovlja.

Zidovi su obrađeni imitacijom opeke od terakota žbuke na kojoj se ističe bijela kamena plastika otvora.

Ugaoni toranj koji završava kamenim kruništem daje građevini dijelom fortifikacijski izgled.

U prizemlju ove neostilske zgrade bila je kavana, a na katu je, sačuvana je u svom izvornom obliku, velika svečana dvorana s galerijom koja visinom zauzima dvije etaže.

Hrvatski dom je i danas središte kulturnog i društvenog života grada. U njemu djeluje Gradska glazba i amatersko kazalište „Ranko Marinković“.

Zgrada Hrvatskog doma upisana je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.