HR EN


INFO ZA IZNAMLJIVAČE
DOKUMENTI I ZAKONSKA REGULATIVA
KONTAKT INFORMACIJE
  Šetalište Stare Isse 5, 21480 Vis       +385 (0)21 717 017      +385 (0)21 717 018       tzgvis@gmail.com

  FACEBOOK     INSTAGRAM

HR EN

Svojim položajem palača Jakša, Jakinovi dvori, zatvara viško naselje Kut s istočne strane, a pred njom se otvara veliki trg. Palača je sagrađena početkom XVII st. kao duga jednokatnica s dva krila koja unutar nje zatvaraju veliko dvorište.

Palača u prizemlju ima konobu, a na prvom katu sobe i središnju dvoranu iz koje se izlazi na vitki balkon kojeg pridržavaju konzole. Izlaz na balkon je moguć kroz četvora vrata koja polukružnim lukovima sežu do krovnog vijenca i daju pročelju palače veoma vitak izgled nalik kvadrifori.

U unutarnje dvorište ulazi se s glavng ulaza na trgu i s morske strane gdje je manje pristanište i gdje se vide kameni prstenovi za vezivanje brodova.

Nad glavnim ulazom, iznad nadvratnika, nalazi se reljefni barokni grb obitelji Jakša. Prolaz od ulaza do dvorišta je nadsvođen i unutar njega se nalazi manji kameni umivaonik.

Dvorište je dosta izmijenjeno naknadnim pregradnjama baš kao i kućno pročelje i unutrašnjost kuće. S južne i istočne strane nalaze se vrtovi ograđeni kamenim zidovima.

Palača kao dvokrilna jednokatnica sa svojim spremištima, dućanima, dvorištem, pristaništem i vanjskim kulama, predstavlja tip primorske gospodarsko-ladanjske utvrđene nastambe, opremljene ne samo ribarskim i poljoprivrednim alatima, već i unutar palače, umjetničkim namještajem i mnogim slikama i predmetima visokog umjetničkog dosega.

Obitelj Jakša dala je mnoge gradske bilježnike, gradonačelnike, književnike, bili su članovi viškog i splitskog plemstva koji se nikada nisu otuđili već su uvijek imali izraženu nacionalnu svijest i bili vođe hrvatske narodne stranke krajem XIX st.