HR EN


INFO ZA IZNAMLJIVAČE
CONTACT INFORMATION
  Šetalište Stare Isse 5, 21480 Vis       +385 (0)21 717 017      +385 (0)21 717 018       tzgvis@gmail.com       FACEBOOK   

Na otoku Visu najbolje se jede na hrvatskom dijelu Jadrana.

Ovakvu izjavu nećete pročitati samo ovdje, već ćete je čuti od mnogih koji su imali prilike uživati u raznolikoj ponudi restorana i obiteljskih domaćinstava na otoku. Nekoliko je razloga zašto se Vis upisao na posebno mjesto na gastro karti Hrvatske.

Prvo i najčešče spominjano je podneblje ovoga otoka. Njegova jedinstvena mikroklima, zatim bogata i plodna viška visoravan i njena brojna polja te najjača ribolovna zona na srednjem Jadranu, oduvijek su bili jamac kvalitete i mnogovrsnosti ukupnog otočkog proizvoda.

Kao drugo: tradicija.

S jedne strane, jednostavan način pripreme svježih sezonskih namirnica, obilježio je cijelu dalmatinsku kuhinju, ali na otoku Visu on je izrastao u temeljni princip koji se ponekad odmetne u umjetnički čin: srdele na ražnju, svježe ulovljena i neočišćena lignja na žaru, pečene pomidore, balancane i tikvice dio su stoljetnog ribarskog i težačkog menija.

S druge strane, najraznovrsniji načini očuvanja hrane (sušena, soljena i dimljena riba) te maštoviti recepti nastali iz potrebe da se iskoristi gotovo sve: fažol i manistra na brujet, marinirna riba s gradela ili polpete od hobotnice, stalna su inspiracija viškim meštrima kužine i kamina.

I napokon: ljudi.

Kao iskreni zaljubljenici druženja uz jelo, viški ugostitelji redom su otočani osebujnog karaktera, međusobno dobri prijatelji i zafrkanti, ali uvijek spremni da nadmaše najprije jedni druge, a zatim i sami sebe.

U svojim lokalima dočekati će vas ležernom prisnošću, a obilnu večeru neće vam zapapriti megalomanskim računom.

Dobar tek!

 

ISTRAŽITE ZNAMENITOSTI

Gastronomija