HR EN


INFO ZA IZNAMLJIVAČE
DOKUMENTI I ZAKONSKA REGULATIVA
KONTAKT INFORMACIJE
  Šetalište Stare Isse 5, 21480 Vis       +385 (0)21 717 017      +385 (0)21 717 018       tzgvis@gmail.com

  FACEBOOK     INSTAGRAM

HR EN

Komiški zaljev i luka

  Pogledajte fotogaleriju

Najveći zaljev otoka Visa potpuno je izložen zapadnim i jugozapadnim vjetrovima, koji u njemu stvaraju teško more, a omeđen rtovima Knez i osvjetljenim Stupišćem ima oblik potkove.

Jedino utočište nalazi se u Komiškoj luci iza visokog lukobrana obnovljenog 1996. i pojačanog betonskim blokovima tako da se na njegovoj glavi od tada ne da vezati. Prvih trideset metara rezervirano je za ribarice i veće brodove, a odatle je sto metara lukobrana namjenjeno nautičarima.

Dubina se od glave lukobrana do rive smanjuje sa šest na dva metra, a vezovi su opremljeni murinzima i ormarićima s vodom i strujom. Ima ih tridesetak pa se za vrijeme ljetnih gužvi lako napune, a sidrenje usred luke preporučeno je samo jako strpljivima i iskusnim moreplovcima.

Naime, promet je u najribarskijem mjestu Jadrana skoro uvijek gušći od onog cestovnog, a pjeskovito dno je prekriveno blokovima od kolpomorta.

Situacija se dodatno pogoršava za jakog juga ili lebića pa ako niste sigurni da ćete uhvatiti mjesto na vezu, vaš posjet Komiži najbolje je odgoditi na koji dan.