HR EN


INFO ZA IZNAMLJIVAČE
DOKUMENTI I ZAKONSKA REGULATIVA
KONTAKT INFORMACIJE
  Šetalište Stare Isse 5, 21480 Vis       +385 (0)21 717 017      +385 (0)21 717 018       tzgvis@gmail.com

  FACEBOOK     INSTAGRAM

HR EN

Vis je oduvijek bio grad, a mnogi ne znaju da je Vis jedno kratko vrijeme bio i država. U njemu je početkom 19. stoljeća živjelo 12.000 ljudi, pridošlih iz cijele Europe, tako da se u viškom govoru pored izvedenica iz venecijanskog dijalekta, mogu naći i riječi engleskih, francuskih, njemačkih pa čak i mađarskih korijena.

Za razliku od Hvara ili Korčule, grad Vis je oduvijek bio okrenut kopnu i otvoren za sve što s njega doplovi, a njegova luka i danas pruža utočište mnogim ribarima i moreplovcima, izgubljenim istraživačima i ostalim avanturistima.

Tako su i Grci Sirakužani našli višku luku da ih podsjeća na dom. Pjesnici Hvarani izgradili su Kut da ih sa zapada zimi sunce miluje. Suprotno njima, viški su težaci podigli Molu bondu i Mijurovac, da ih sa istoka sunce zorom budi. Nakon što su Englezi utvrdili brda oko uvale, vrijedni Austrijanci podigli su Batariju da grad napokon spoje u cjelinu.

Prođete li početkom kolovoza starom cestom prema Visu, on će vas podsjetiti na velegrad. Njegovo blještavilo širi se s rive kao za Božić, okićeni jarboli svijetle cijelom uvalom, sve do gradskih periferija, odakle na sjeveru žmiga lanterna na otočiću Hostu.

Na zapadu poput prigradskog naselja svjetli uvala Stonca, uvijek nakrcana ribarskim brodovima i domaćim jedrilicama, dok se na istoku ljeska renesansni gradić Kut. Smirena idila Kuta ljetnu vrevu Luke susreće u Gospinoj Batariji.

 

 

Kratka povijest Visa

Na prostoru gdje počinje s jedne strane niz otoka, koji istočnu obalu Jadrana čine tako osobitom, a s druge strane pruža se otvoreno more i Otrantska vrata, smjestio se otok Vis.

Taj izniman zemljopisni položaj, kojeg prate plodna polja u sredini otoka i obilje ribe u okolnom moru, rano je privukao ljude. Već u mlađem kamenom dobu Vis je točka susreta pomorskih putova, ljudskih skupina različitog podrijetla i time raznolikih kultura. To je glavno obilježja povijesti Visa od tih drevnih vremena do danas.

PROČITAJTE VIŠE