HR EN


INFO ZA IZNAMLJIVAČE
DOKUMENTI I ZAKONSKA REGULATIVA
KONTAKT INFORMACIJE
  Šetalište Stare Isse 5, 21480 Vis       +385 (0)21 717 017      +385 (0)21 717 018       tzgvis@gmail.com

  FACEBOOK     INSTAGRAM

HR EN

Administrativni položaj otoka Visa

 • Republika Hrvatska (glavni grad Zagreb)
 • Županija Splitsko-dalmatinska (sjedište u Splitu)
 • Grad Vis, Grad Komiža

Jezik

Hrvatski (standardni oblik i mjesno narječje koje se od standardnog veoma razlikuje). U turističkom općenju u pretežitoj upotrebi su engleski, talijanski i njemački jezik

Novac

Kuna (1 kuna = 100 lipa). U upotrebi su kovanice od 1, 2, 5, 10, 20, 50 lipa i 1, 2 i 5 kuna i novčanice:od 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1000 kuna. Devize se mijenjaju u bankama, mjenjačnicama, poštama te u većini turističkih agencija, hotela i kampova, a u euročekovi samo u banakama. Banke su otvorene od 7 do 19 sati, subotom do 13 sati. Dežurne banke u većim gradovima rade i nedjeljom.

Kreditne kartice

u većini hotela, restorana i trgovina rašireno je plaćanje kreditnim karticama (American Express, Diners Club, Eurocard/Masterdard, Visa).

 

Otok Vis, osnovne karakteristike

 • Površina otoka Visa : 90,3 km2
 • Dužina obale: oko 77 km
 • Najviši vrh: Hum
 • Klima: -
 • Atmosfera: -
 • Naselja: Grad Vis, grad Komiža, Podselje, Marinje Zemlje, Podšpilje, Podstražje
 • Naseljenost: oko 5 000 žitelja
 • Vrijeme:Srednjoeuropsko
 • Promet: Vožnja na desnoj strani ceste
 • Struja: 220V/50Hz
 • Izmjena vremena: po srednjeeuropskom modelu

Valjana putovnica ili koja druga isprava priznata međunarodnim sporazumom,a za neke države i osobna iskaznica (isprava kojom se dokazuje identitet i državljanstvo nositelja).

Obavijesti: Diplomatske misije i konzularni uredi Republike Hrvatske u inozemstvu ili Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske.

 

 

Informacije

Telefon: +385 (0)1 4569 964
Email: stranci@mvpei.hr
Web stranica: www.mvpei.hr

Carinski propisi Republike Hrvatske gotovo su potpuno usklađeni s propisima i standardima zemalja Europske unije, no u pogledu unošenja predmeta nekomercijalne prirode za osobnu uporabu, carinu i PDV, nije potrebno plaćati samo za predmete u vrijednosti do 300 kuna.

Unošenje i iznošenje stranog i domaćeg gotovog novca i čekova slobodno je za strane i hrvatske državljane s boravištem u inozemstvu, ali uz obve-zatno prijavljivanje cariniku svakog prijenosa svote u kunskoj protuvrijednosti iznosa od 10.000,00 eura ili više. Vrjedniju profesionalnu opremu i tehničke uređaje također je potrebno prijaviti cariniku na graničnome prijelazu.

Strani državljani, koji u Hrvatskoj nemaju stalno ili privremeno prebivalište ili boravište, imaju pravo na povrat poreza na dodanu vrijednost (PDV-a), na robu koju su kupili u Hrvatskoj, ako je vrijednost robe po jednom računu veća od 500,00 kuna, na osnovi PDV-a, odnosno Tax cheque obrasca kojeg ovjerava carinska služba kod iznošenja u inozemstvo kupljene robe. Zahtjev za povrat poreza strani državljanin mora podnijeti u roku od šest mjeseci od dana izdavanja računa.

 

 

Informacije

Za dodatne informacije, molimo kontaktirati Carinsku upravu:
www.carina.hr

Pomoć na cesti: 987 (Ako zovete iz inozemstva ili mobitelom, birajte +385 1 987.)

Nacionalna središnjica za spašavanje i traganje na moru: 195

Jedinstveni broj za sve hitne situacije: 112

Gorska služba spašavanja: +385 (0)1 4821-049

Opće informacije: 18981

Informacije o mjesnim i međugradskim telefonskim brojevima: 988

Informacije o međunarodnim telefonskim brojevima: 11802

Vremenska prognoza i stanje na cestama: 060 520 520

Hrvatski autoklub (HAK): +385 1 4640 800 E-mail: info@hak.hr Web: www.hak.hr

 

Međunarodni pozivni broj za Hrvatsku: 385

Hitna pomoć: 194

Vatrogasci: 193

Policija: 192

 • 1. siječnja - Nova godina
 • 6. siječnja - Sveta tri kralja
 • 4. travnja - Uskrs
 • 5. travnja -  Uskršnji ponedjeljak
 • 1. svibnja - Praznik rada
 • 30. svibnja - Dan državnosti
 • 3. lipnja - Tijelovo
 • 22. lipnja - Dan antifašističke borbe
 • 5. kolovoza - Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja
 • 15. kolovoza - Velika Gospa
 • 1. studenoga - Svi sveti
 • 18. studenoga - Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje
 • 25.prosinca - Božić
 • 26.prosinca -  Sveti Stjepan

 

Prenošenje živih životinja preko granice

Prenošenje kućnih ljubimaca preko granice moguće je samo uz posjedo-vanje potrebne veterinarske dokumentacije o zdravstvenome stanju životinja, pri čemu psi i mačke moraju biti označeni mikročipom. Unos do pet kućnih ljubimaca može se obaviti preko graničnih prijelaza koji su odobreni za promet određenim kućnim ljubimcima dok se prenošenje većeg broja životinja mora obaviti preko prijelaza na kojima se nalazi granična veterinarska inspekcija.

Kada putujete sa svojim kućnim ljubimcem odgovorni ste za njega

Kada dovodite svojeg kućnog ljubimca u Republiku Hrvatsku, snosite svu odgovornost za ispunjavanje uvjeta za unos. Provjerite, primjerice, da li je vaš kućni ljubimac na vrijeme cijepljen, odnosno ponovno cijepljen (revakciniran) dali je napravljen titar protutijela i ima li važeću putovnicu ili veterinarski certifikat. Ako vaš kućni ljubimac prilikom dolaska na granični prijelaz na kojem je dozvoljen njegov unos, a ne ispunjava navedene zahtjeve, ulazak u Republiku Hrvatsku može vam biti odbijen, odnosno životinja može biti vraćena u zemlju podrijetla ili stavljena u karantenu. Kao vlasnik životinje snosite sve troškove koji su nastali provedbom tih mjera.

Pod kućnim ljubimcima, prema Pravilniku o veterinarskim uvjetima za nekomercijalno kretanje kućnih ljubimaca, podrazumijevaju se sljedeće životinjske vrste: psi, mačke, pitoma vretica (Mustela putorius) iz porodice kuna (Mustelidae), beskralježnjaci (izuzev pčela i rakova), ukrasne tropske ribe, vodozemci, gmazovi, sve vrste ptica (izuzev peradi) te glodavci i domaći kunići.

Maksimalan broj životinja

Pod nekomercijalnim uvozom kućnih ljubimaca podrazumijeva se unošenje pet ili manje kućnih ljubimaca na područje Republike Hrvatske. Oni moraju biti podvrgnuti dokumentacijskom i identifikacijskom pregledu koji obavljaju carinski službenici na putničkoj točki ulaska na područje Republike Hrvatske. Takvi kućni ljubimci ne smatraju se robom i obvezatno moraju biti u pratnji vlasnika ili od vlasnika ovlaštene osobe odgovorne za životinju u tijeku cijelog putovanja.

Uvjeti

Opći zahtjevi koji se odnose na unošenje pasa, mačaka i pitomih vretica (još se naziva domaći tvor, bijeli tvor, afrički tvor, feret, američki tvor, pitomi tvor, domaći feret ili pitomi feret - Mustela putorius) podrijetlom iz država zemalja članica Europske unije te država niskog rizika izvan Europske unije:

 • Psi, mačke i pitoma vretica
  • moraju biti označeni mikročipom. U slučaju da je životinja označena mikročipom koji ne odgovara ISO Stan-dardu 11784 ili 11785, nego je čip drugog tipa, vlasnik, odnosno posjednik dužan je osigurati odgovarajući čitač koji je potreban za očitavanje mikročipa. U svakome trenutku mora biti moguće utvrđivanje imena i adrese vlasnika životinje. Broj mikročipa veterinar mora upisati u putovnicu ili certifikat koji vlasnik ili posjednik nosi uz životinju
  • moraju biti praćeni putovnicom ili certifikatom izdanom od veterinara ovlaštenog od nadležnoga tijela
  • moraju biti cijepljeni protiv bjesnoće.
  Dopustit će se kretanje životinjskih vrsta koje dolaze iz država zemalja članica Europske unije te država niskog rizika izvan Europske unije, koje su mlađe od tri mjeseca i necijepljene, ako vlasnik ili posjednik uz njih nosi putovnicu ili certifikat i ako su od rođenja boravile na istome mjestu te nisu bile u kontaktu s divljim životinjama koje su mogle biti izložene infekciji, ili se kreću u pratnji majke o kojoj su još ovisne.
 • Psi, mačke i pitome vretice koje dolaze iz zemalja visokog rizika* moraju ispunjavati sljedeće uvjete:
  • moraju biti označeni mikročipom
  • moraju biti praćeni certifikatom izdanim od veterinara ovlaštenog od nadležnoga tijela ili prilikom ponovnoga ulaska u Republiku Hrvatsku putovnicom (psi iz Hrvatske)
  • moraju biti cijepljeni protiv bjesnoće
  • moraju biti podvrgnuti testu neutralizacije protutijela titracije jednake najmanje 0,5 IJ/ml na uzorku uzetom od ovlaštenoga veterinara, najranije 30 dana nakon cijepljenja i tri mjeseca prije premještanja obavljenoga u za to ovlaštenom laboratoriju, koji možete pronaći na popisu objavljenom na sljedećim web stranicama: http://ec.europa.eu/food/animal/liveanimals/pets/approval_en.htm.

Propisano razdoblje od tri mjeseca ne primjenjuje se na ponovni ulazak kućnih ljubimaca na područje Republike Hrvatske čija putovnica potvrđuje da je titracija protutijela s pozitivnim rezultatom provedena prije nego je životinja napustila Republiku Hrvatsku.

Životinje koje se uvoze u komercijalne svrhe i one koje putuju kao pošiljka mora prije otpreme pregledati veterinar.

 

Informacije

Za dodatne informacije molimo kontaktirati Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja - Uprava za veterinarstvo (telefon: +385 (0)1 6109-499, +385 (0)1 6106-703 i +385 (0)1 6106-455, web: www.mps.hr).

Radijske vijesti na stranim jezicima u turističkoj sezoni

Hrvatski radio na nekoliko programa emitira emisije na stranim jezicima namijenjene turistima u Hrvatskoj. Na Prvome programu Hrvatskog radija svaki dan u 20,05 emitira se emisija na engleskome jeziku u trajanju od 10-ak minuta.

U vrijeme ljetne sezone na Drugome programu Hrvatskog radija (98,5 Mhz sjeverozapadna Hrvatska i dubrovačko primorje, 105,3 MHz Istra, 96,1 MHz Split, 98,9 MHz makarsko primorje te 93,3 MHz Gorski kotar), uz redovite vijesti i izvještaje iz HAK-a na hrvatskom jeziku, emitirat će se strane vijesti, prometne obavijesti i druge važne informacije i na stranim jezicima (engleskom njemačkom i talijanskom).

U istome razdoblju ljeti svaki sat emitiraju se vijesti i izvješća o stanju na cestama izravno iz studija Trećeg programa Austrijskog radija, RAI-a Uno, britanskog radija VIRGIN, Radio Praga i međunarodnog programa Hrvatskog radija „Glas Hrvatske“.

Češke turiste ljeti novinari Radio Praga jedanput na dan informiraju putem regionalnih postaja: Radio Splita, Radio Dubrovnika i Radio Rijeke.

 

Aktivnosti na otvorenom

 • obavijestite rodbinu ili prijatelje o ruti ili planu svojeg putovanja
 • hodajte po označenim stazama i putovima
 • osigurajte dostatne količine vode
 • pripremite odgovarajuću odjeću i obuću
 • pripremite mobilni telefonski uređaj
 • pratite obavijesti o vremenskoj prognozi
 • pažljivo i u skladu s propisima rukujte otvorenim plamenom
 • ne bacajte opuške i zapaljive predmete u prirodu.

Zaštita od požara

 • Provjerite jeste li poduzeli sve da spriječite požar!
 • Ne bacajte zapaljene ili zapaljive predmete u okoliš!
 • Poštujte znakove zabrane loženja vatre!
 • Pazite da vaše parkirano vozilo ne zatvara vatrogasne pristupe i prilaze.

Što učiniti u slučaju požara?

 • požar odmah dojavite vatrogascima na telefonski broj 112 ili 93
 • upotrijebite ručni aparat za početno gašenje požara i gasite požar samo ako ne ugrožavate sebe i druge
 • obavijestite osobe iz okoline o nastanku požara
 • SLIJEDITE UPUTE VATROGASACA.

UPAMTITE

Za nepoštivanje propisa zaštite od požara, Ministarstvo unutarnjih poslova pokreće prekršajne ili kaznene prijave.

Na cesti

 • tijekom turističke sezone izbjegavajte prometne gužve (vožnju vikendima i praznicima)
 • vozite odmorni
 • prilagodite brzinu uvjetima na cesti i ograničenjima brzine
 • u slučaju gužve, budite strpljivi (imajte dostatne količine vode).

Na moru

 • U slučaju nesreće ili onečišćenja mora, nazovite 9155 (Nacionalnu službu za traganje i spašavanje na moru) ili 112.
 • Prije plovidbe, informirajte se o vremenskoj prognozi, posebno za Jadran
 • ne izlažite se opasnostima prilikom plivanja i ronjenja
 • izlažite se suncu umjereno upotrebljavajte zaštitna sredstva
 • ne precjenjujte vlastite sposobnosti
 • pratite obavijesti o vremenskoj prognozi.

Zaštita okoliša

 • Zaštita biološke raznolikosti je u skladu s važećim EU propisima.
 • S obzirom na kupanje, vode hrvatskog Jadrana su visoke kvalitete prema kriterijima EU

 

 

Važno!

U slučaju onečišćenja okoliša, molimo Vas da nazovete 112

Telefonski poziv se ne naplaćuje.

Poziv je moguće ostvariti preko svih operatera i preko svih telefonskih uređaja odabirom broja 112.

U slučaju nesreće Centar 112 omogućit će vam razgovor i na jednome od stranih jezika:

 • engleskome
 • njemačkome
 • talijanskome
 • mađarskome
 • slovačkome
 • čaškom

NAZOVITE 112!

Ako vam je potrebna:

 • hitna medicinska pomoć
 • pomoć vatrogasaca
 • pomoć policije
 • pomoć gorske službe spašavanja
 • pomoć drugih hitnih službi i operativnih snaga zaštite i spašavanja.

Ako opazite:

 • požar,
 • istjecanje opasnih tvari, onečišćenje pitke vode, potoka, rijeka ili mora,
 • druge pojave koje predstavljaju opasnost po život i zdravlje ljudi ili životinja, kulturnih dobara i okoliša

Kada zovete recite:

 • što se dogodilo,
 • gdje se dogodilo,
 • kada se dogodilo,
 • ima li ozlijeđenih,
 • kakve su ozljede,
 • kakvu pomoć trebate,
 • tko zove?

 

NAZOVITE 112!

Broj je moguće pozvati u bilo koje doba dana i noći, neovisno o tome gdje se nalazite u Republici Hrvatskoj ili na području Europske unije.