HR EN


INFO ZA IZNAMLJIVAČE
DOKUMENTI I ZAKONSKA REGULATIVA
KONTAKT INFORMACIJE
  Šetalište Stare Isse 5, 21480 Vis       +385 (0)21 717 017      +385 (0)21 717 018       tzgvis@gmail.com

  FACEBOOK     INSTAGRAM

HR EN

Martvilo - jugozapadna isejska nekropola

Jugozapadna nekropola ili, prema mjesnom toponimu, Martvilo, smještena je uz zapadne gradske zidine. Danas se ostaci ove nekropole mogu vidjeti iza teniskih terena.

Na njoj prevladavaju grobovi izrađeni od velikih kamenih ploča koje su okomito položene u zemlju na način da formiraju kameni sanduk, a iznad njih nalazi se poklopnica sastavljena od jednog ili više dijelova.

Dno groba nije popločano nego je pokojnik polagan izravno na kamenu liticu, zemlju ili katkada na sitno morsko žalo. Dimenzije helenističkih grobnica bile su otprilike 190 puta 90 puta 100 cm. Iznimka su dječji grobovi.

U ovakvim grobnicama pokapanje se vršilo inhumacijom - pokapanjem koštanih ostataka pokojnika i u njima su katkad pokapane čitave obitelji.

U kasnijem razdoblju, početkom Carstva, u Isi se nakon što je izgubila samostalnost i postala civium Romanorum, naseljava se sve veći broj Italika koji polako uvode i novi pogrebni običaj koji se ogleda u incineraciji, spaljivanju pokojnika i polaganjem pepela u urne. Na ovoj nekropoli ukapanje je započelo u 4. stoljeću prije Krista.