HR EN


INFO ZA IZNAMLJIVAČE
DOKUMENTI I ZAKONSKA REGULATIVA
KONTAKT INFORMACIJE
  Šetalište Stare Isse 5, 21480 Vis       +385 (0)21 717 017      +385 (0)21 717 018       tzgvis@gmail.com

  FACEBOOK     INSTAGRAM

HR EN

Tvrđava Kralj Juraj III

  Pogledajte fotogaleriju

Gradnja tvrđave Fortica započela je nad ulazom u duboki viški zaljev (luka sv. Jurja), u travnju 1812.g. S gradnjom je započeo pukovnik George Duncan Robertson, a dobila je ime po tadašnjem kralju Jurju III.

Smještena je na zaravnjenom vrhu zapadnog poluotočića, nasuprot otočiću Sv. Juraj (Host). Izduženog je oblika dimenzija 105 m dužine i 32 m širine.

Tvrđava je opkoljena jarkom dubokim 2 m, na istočnoj strani kosih zidina se nalazi široki polukružni ulaz, a u samu utvrdu ulazilo se preko drvenog pomičnog mosta. Iznad ulaza nalazi se reljefno izvedena britanska zastava, a sa svake od strana dva cvijeta.

Prosječna visina obrambenih zidova koji zatvaraju unutarnja dvorišta je 8 m. Prvo dvorište ima oblik nepravilnog četverokuta. Unutar prostora omeđenog vanjskim obrambenim zidom nalazile su se vojarne za smještaj časničkog kadra i vojne posade, barutana i druga skladišta. U drugom dvorištu, orijentiranom prema jugu, bile su smještene cisterne za sakupljanje kišnice.       

Vojarna je, kao glavna građevina tvrđave, izgrađena kao jednokatnica pravokutnog tlocrta, položena poprečno od smjera pružanja vanjskih obrambenih zidova. Imala je ravni krov s vanjskim ogradnim zidom s polukružnim otvorima za topove. Lukovi vrata i ostalih otvora su zidani ciglama, dok su vanjski zidovi izvedeni od kamenih blokova i rastvoreni  prema unutrašnjim dvorištima s nekoliko pravokutnih prozorskih otvora.

Nakon odlaska engleskih vojnika s Visa, tvrđavu je nastavila koristiti austrijska vojska, a nakon Drugog svjetskog rata ex JNA. Danas je demilitarizirana.