HR EN


INFO ZA IZNAMLJIVAČE
DOKUMENTI I ZAKONSKA REGULATIVA
KONTAKT INFORMACIJE
  Šetalište Stare Isse 5, 21480 Vis       +385 (0)21 717 017      +385 (0)21 717 018       tzgvis@gmail.com

  FACEBOOK     INSTAGRAM

HR EN

Crkva Sv. Duha

Crkva sv. Duha sagrađena je u zapadnom dijelu viške luke u drugoj polovici 17. stoljeća ili početkom 18. stoljeća. Orijentirana je u smjeru istok-zapad.  Na pročelju se nalazi portal s dvokrilnim zabatom i eliptičnim prozorima s volutama, a među kojima je središnji prozor u obliku koluta, te preslica sa zvonom.

 U cjelini, pročelje crkve pokazuje oblik kasnoga baroka.

Na četvrtastoj apsidi svod je slomljen na gotički način, a bočni izduženi prozori svojim oblikom također podsjećaju na gotička rješenja. Graditelji, zbog skromnih materijalnih mogućnosti, nisu mogli raskošno razviti tlocrt crkve svojstveno baroknim rješenjima, već su miješali različite stilove i zadovoljili se skromnim rješenjima.

U crkvi se nalazi velika oltarna slika koja prikazuje Gospu s djetetom u naručju i tri sveca podno nje. Slika je rad poznatog mletačkog slikara Giambattiste Pittonija.

Kasnobarokna slika Silazak Duha Svetoga koju je naslikao Giuseppe Cortese i druge slike koje se nalaze na pobočnim oltarima - slika Krštenje Kristovo i velika ikona Sv. Spiridona naslikanog u njegovu grobu na Krfu, nemaju veće umjetničke vrijednosti.

Tijekom gradnje crkve, kako svjedoči arhivska građa, srušen je dio bedema i kule antičke Isse kako bi se sagradio dio crkve.