HR EN


INFO ZA IZNAMLJIVAČE
DOKUMENTI I ZAKONSKA REGULATIVA
KONTAKT INFORMACIJE
  Šetalište Stare Isse 5, 21480 Vis       +385 (0)21 717 017      +385 (0)21 717 018       tzgvis@gmail.com

  FACEBOOK     INSTAGRAM

HR EN

Viško kulturno ljeto

Ljeto u Visu, u gradu i na cijelom otoku, po već ustaljenoj tradiciji protječe u znaku niz kulturnih zbivanja, koje cjelokupni prostor hrvatskog juga u najsunčanije doba godine čine neobično živim i aktivnim.

Dakako, kulturna zbivanja u gradu starija su od organiziranih ljetnih priredbi, čiji su nositelji amaterska kulturno-umjetnička društva i pojedinci, svi oni koji su i inače u malim sredinama perjanice kulturnih djelatnosti i razvoja u cjelini. U svojoj redovnoj djelatnosti povijesni Hrvatski dom kao središnji kulturni prostor u gradu znao je, i to još uvijek čini, senzibilizirati sve kazališne, glazbene i ine zborske, pjevačke, klapske družine i ansamble te glazbare i druge instrumentaliste.

Osobito se tu ističu limena Narodna glazba, neizostavni sudionik svih otočkih svečanosti, te u pučkom repertoaru izuzetno aktivni i nagrađivani dramski amateri, učlanjeni u amatersko kazališe koje nosi ime književnika Ranka Marinkovića, jednog od najistaknutijih činjenica u sveukupnoj hrvatskoj kulturnoj povijesti. Ambijentalne vijednosti starog Visa nude niz prostora, koji ljeti pod svjetlom reflektora dobijaju scenske valere, osobito kad se u gradu pojave atraktivni ansambli i zauzmu Batariju, Klapavicu, Rivu, relevantne prostore u Kutu te druge pjacete, dvore i druge scenski iskoristive prostore. Dodamo li tome povremene umjetničke (likovne i ine) kolonije, recitale, pučke revije i veselice te druge programe viško kulturno ljeto iz godine u godinu dobija puni sjaj na opće prihvaćanje i otočana i njihovih sve brojnijih gostiju.