HR EN


INFO ZA IZNAMLJIVAČE
DOKUMENTI I ZAKONSKA REGULATIVA
KONTAKT INFORMACIJE
  Šetalište Stare Isse 5, 21480 Vis       +385 (0)21 717 017      +385 (0)21 717 018       tzgvis@gmail.com

  FACEBOOK     INSTAGRAM

HR EN

Kulu Perasti, kaštil, sagradio je Vicko iz Perasta u Boki Kotorskoj 1617.g. Dozvolu za gradnju zatražio je od generalnog providura, a dobio ju je 16. prosinca 1616.g., pa je kula sagrađena tijekom 1617.g.

O graditelju kaštela, Vicku iz Perasta, nema mnogo podataka. Najraniji dokument koji ga spominje je iz 1587.g. u kojem mu se spominje i obitelj, a njega se uvijek oslovljava s gospodin (ser, dominus). Živio je u u viškom naselju Luka u vlastitoj kući uz kulu, a umro je 1622.g. Kulu je sagradio na vlastitoj zemlji kao zaštitu za sebe i druge Višane od mogućih turskih napada na Vis.

Zidovi kule podijeljeni su vodoravnim vijencima, a unutar zidnih ploha nalaze se otvori za topove i puškarnice. Na kutevima kule nalaze se četverokutne stražarnice koje stoje na konzolama, a krovni dio im je ukrašen akroterijima. U kulu se ulazilo kroz vrata na prvom katu, koja su s Perastijevom kućom bila povezana drvenim mostom. Kako su to bila jedina vrata, sva oprema za kulu unošena je preko drvenog mosta kroz njih. Kula je bila naoružana manjim brončanim topovima koji se u dokumentima spominju u XVII i XVIII st.

Oko kule bilo je zabranjeno graditi zidove, kuće i druge objekte koji bi priječili obrambeno djelovanje topova koji su se nalazili u njoj.