HR EN


INFO ZA IZNAMLJIVAČE
DOKUMENTI I ZAKONSKA REGULATIVA
KONTAKT INFORMACIJE
  Šetalište Stare Isse 5, 21480 Vis       +385 (0)21 717 017      +385 (0)21 717 018       tzgvis@gmail.com

  FACEBOOK     INSTAGRAM

HR EN

Arheološki muzej grada Visa

  Pogledajte fotogaleriju

U Gospinoj batariji, glavnoj utvrdi koju je Austrija za vrijeme svojega vladanja početkom 19. stoljeća sagradila na otoku Visu, nalazi se Arheološki muzej.

U njemu su smještene tri različite zbirke. Pod nazivom "U susret zavičajnom muzeju otoka Visa" može se razgledati arheološko-etnografska i kulturno povijesna izložba koju su postavili Hrvatski povijesni muzej iz Zagreba i Arheološki muzej iz Splita.

Izložba počinje grčkim posuđem koje datira iz 3. – 1. stoljeća prije Krista i koje su isejski Grci koristili u svakodnevnom životu. U ovom dijelu mogu se vidjeti kameni reljef rimskog boga Marsa izrađen u 1.-2. stoljeću kao i tri kamene glave.

Drugi dio izložbe bavi se ribarstvom Visa. Središnji eksponat je pramac ribarskog broda postavljen kao da je netom izvučen na žalo. Na njemu i oko njega nalaze se ribarski alati i brodska oprema: špurtil, osti, veslo, brodska pumpa, sidro, mriža, feral i drugi predmeti.

Zadnji dio izložbe pokazuje građanski namještaj, predmete vezane uz brodogradnju, vinogradarstvo, prijevoz robe, te suvremenu povijest.

U Arheološkom muzeju može se vidjeti i Hidroarheološka zbirka amfora iz uvale Vela Svitnja. U uvali na sjevernoj strani otoka Visa sedamdesetih je godina prošlog stoljeća Arheološki muzej iz Splita istraživao tada jedini hidroarheološki lokalitet koji je bio pošteđen od pljačkaša. Tijekom tih istraživanja izronjene su 634 amfore, od kojih su mnoge još uvijek u grlu imale poklopac. Amfore su tada prebačene u prostor austrijske utvrde te izložene u skladišnom prostoru utvrde, složene na način kako su prevožene u brodskom potpalublju. To je kod nas novina jer su do sada amfore uglavnom izlagane kao individualni tipovi, kako bi se istaknula njihova raznolikost.

Zbirka helenističkih spomenika koju je također postavio Arheološki muzej iz Splita, najveća je takva zbirka u Hrvatskoj. Tu se može vidjeti prapovijesni materijal iz brončanog i željeznog doba, koji je sakupljen na čitavom otoku: keramički ulomci, fibule i spiralno naočalasti ukrasi. Jedan od najzanimljivijih eksponata je kopija brončane glave božice Artemide. Kip je s kraja 4. stoljeća prije Krista i jedan je od najznačajnijih grčkih brončanih spomenika u Hrvatskoj.

U Zbirci se nalazi i posuđe za koje se smatra da je izrađivano u Issi. Tu je još i ženski nakit, brončana enohoa koja je služila u obredne svrhe, kameni mali žrtvenici...

U 2021. godini radi renoviranja posjet muzeju za posjetitelje neće biti moguć.

Redovno radno vrijeme je od 1. lipnja do 1. listopada od 10 do 13 sati i od 17 do 21 sat, subotom od 10 do 13 a nedjeljom je zatvoreno. Izvan sezone moguć je posjet prema dogovoru na tel. 021 711-729 ili na mobitel.

 

ARHEOLOŠKI MUZEJ – VIS

VAŽNA OBAVIJEST !!!

U 2021. godini radi renoviranja Arheološki muzej neće biti otvoren za posjetitelje.


Viškog boja 12, 21480 Grad Vis

Tel: +385 (0)21 711-729

Mob: +385 (0)91 799 0276

Mogućnost stručnog vodstva za grupe

Cijena ulaznica: odrasli  20,00 kn; djeca 10,00 kn

Radno vrijeme (01.06-01.10.): 10-13 / 17-20 h, po dogovoru i drugo vrijeme