Naselja otoka Visa

Povećaj kartu
Naselja otoka Visa
Plisko polje
Na petnaest minuta vožnje starom austrijskom cestom od Visa do Komiže, tek što se sa vrha Križ spustite u famoznu višku visoravan, usred istoimenog vinorodnog polja, nalazi se Plisko polje. Naselje je to sa desetak kuća i još toliko konoba, smješteno podno brežuljka Sveti Vid. Dvadesetak ljudi što u njemu tijekom godine obitavaju bave se vinogradarstvom i maslinarstvom, no nađe se i poneki ribar. U selu je poznato obiteljsko domaćinstvo Roki, a nadomak njihovog imanja, pravi pravcati teren za kriket.
U nastavku polja, u smjeru zapada, za drugog svjetskog rata protezao se saveznički aerodrom, označen crvenobijelim stupovima što i danas strše nad vinogradima bugave i kuca.
Marine zemlje
Marine zemlje naziv je za osam zaseoka skrivenih u brežuljcima do kojih se dođe kada se sa stare ceste za Komižu, skrene na jug, netom po izlasku iz Pliskog polja.
Nikad upisani u kartama, ovi zaseoci nose imena po obiteljima koje su ih naseljavale. Iz njih vodi makadamski put do uvala Vela i Mala Travna, gdje Marinjani imaju svoje ribarske kućice, zbog čega se dio obale koji još uključuje i uvalu Rudu, naziva Marinjonska rivijera. Marine zemlje šumovit su kraj, bogat maslinicima i vočnjacima. Poznat je i po mnogim stablima badema, koja ovdje zaštićena od bure daju najviše plodova, kao i po antičkom mlinu za masline koji je bio u upotrebi do pred kraj XX stoljeća. U zaseoku Belotovo poznato je istoimeno obiteljsko domaćinstvo, a smještaj je moguće naći u Karuzićovu.
Dračevo Polje
Nekoliko zaselaka raštrkanih s obje strane najravnijeg dijela ceste kroz viški vinodol, koji se od brežuljka Sv.Vid pa do nadomak Podšpilja zove Dračevo Polje, nalaze se točno na pola puta od Visa do Komiže.
Zato i nije neobično da se Dračevo Polje od XVI stoljeća naovamo pretvorilo u mjesto gdje su komiška i viška gospoda, koja su tu izgradila svoje gospodarsko ladanjske kuće, postali prvi susjedi.
Antički put koji je prolazio podnožjem Čajnog brda u Dračevom polju spaja dvije kule; Kargotićevu na zapadu i Kostričićevu na istoku. Obje su nedavno obnovljene kao i pripadajući vinogradi vugave po kojoj je ovaj kraj nadaleko poznat.
Podstražje
Ime nosi po utvrdi koja je od gusara branila jugoistočnu obalu Visa a nalazila se stotinjak metara iznad seoceta. Podstražje je sagrađeno na nekoć najprometnijem raskrižju pojorskih cesta koje ga povezuju sa svim uvalama i priobalnim naseljima viškog jugoistoka, a to su Milna i Ženka, Bargujac, Rukavac i Srebrna. U njemu su dva vrlo posjećena obiteljska domaćinstva: Postrožje i Ferol, a smještaj je moguće naći u nekolicini apartmana i adaptiranih starih kamenih kuća.
Podselje
Na južnoj padini brda što se izdiže iz Vino polja s jedne, a spušta u Velo polje s druge strane , na sat hoda od Visa, nalazi se Podselje ili Velo Selo, nekoć najbrojnije naselje na otoku Visu.
Danas je ono poznato svetište Vele Gospe kojeg 15.kolovoza svake godine pohode broni hodočasnici. Sveta misa održava se u crkvi Sv. Marije koja se naziva i Gospa Velog sela, a za mladu janjetinu s ražnja treba se zapisati dan prije.
U selu je obiteljsko domaćinstvo Golub, s čije se terase pruža jedinstven pogled na viško polje.
Brgujac
Selo Brgujac(Bargujac) je nastalo kao ribarska lučica na istoimenom poluotočiću usred najrazvedenijeg dijela jugoistočne obale otoka Visa. Asfaltiranim putem udaljeno je kilometar od Podstražja, a plićine kojima je odijeljeno od otočića Budihovca i Ravnika oduvijek su bile među najboljim ribarskim poštama ovog kraja.
Iako je od sedamdestih naovamo postupno izrastao u vikendaško naselje, Bargujac je zadržao dosta od originalnog šarma, pa nije čudo da ga mnogi drže za najljepše među priobalnim viškim seocima. Na malom žalu i stijenama uvale Bargujac ni u feragostu nije tijesno, a kozjim putem lako se stigne do najljepše plaže Visa, pješčanog Zaglava. Za smještaj se nude vikendice, apartmani i adaptirane ribarske kuće.
Rukavac
Na krajnjem jugoistoku otoka, udaljeno deset kilometara cestom od grada Visa, nalazi se mjesto Rukavac. Ovo najveće priobalno naselje otoka Visa sastoji se nekoliko zaselaka; od netaknutog ribarskog sela u istočnom kraku zaljeva zvanog Stari Rukavac, od luke s pristaništem, restoranima i kupalištem u zapadnom kraku, te od više apartmanskih naselja koja su nastala iz dvaju u kopno uvučenih zaselaka, Donjeg i Gornjeg Rukavca.
Gotovo neprekidan niz kuća, vikendica i apartamana počinje već na prvom zavoju ispod Podstražja, a završava nadomak najpoznatijeg viškog kupališta, prekrasne plaže Srebrne. Pored bogate ponude apartmana, kupališta, restorana, i izleta (Zelena špilja na otoku Ravniku udaljena je niti milju),u Rukavcu je poslije Komiže najlakše doći do svježe ulovljene ribe.
Stončica
Kao i mnogi drugi ribarski zaseoci, tako je i Stončica nadograđena vikendicama, ali zbog strme i visoke obale te nepristupačnog i uskog terena one nisu prevladale uvalom, već su se sretno stopile s krajolikom. Ono malo sretnika što imaju priliku provesti svoj odmor u Stončici, uživati će u idlličnoj kombinaciji civilizacije i divljine. Na jedinoj pješčanoj plaži sjeverne obale Visa nalazi se uvijek dobro posjećen restoran braće Linćir, zbog kojeg je Stončica poznato viško izletište, a nautičarima omiljena destinacija.
Cestom je Stončica povezana s Visom na sjevernoj i Rukavcem na južnoj strani otoka od kojih je udaljena desetak minuta vožnje.
Milna i Ženka
Desetak kilometara udaljena od grada Visa, u istoimenoj uvali na samoj sredini jugoistočne viške obale, smjestila se Milna, prvo poznato viško ljetovalište. Prije svega, Milna je nadaleko bila čuvena po svojem Plavcu malom, čiji su vinogradi bili zasađeni cijelim dolcem; od Podstražja do pješčane plaže u samoj uvali.
U Milni se prvi ljetnikovci grade početkom XX stoljeća, a ribarska lučica se, baš kao Bargujac ili Rogačić, koncem šezdesetih počinje širiti u vikendaško naselje. Tako nastaje i susjedna Ženka. Jedino priobalno naselje bez vlastite uvale izgrađeno je na stijenovitom dijelu jugoistočne obale; Zagrebenju.
Do Milne i Ženke vode dvije ceste; stara preko Postražja i nova preko Stončice.
Smještaj je moguće naći u starim ljetnikovcima, u vikendicama ili apartmanima.
U Milni postoji restoran, a svježu se ribu da nabaviti kod lokalnih ribara.
Do susjednog Zaglava, najljepše pješčane plaže na otoku, pješačkom je stazom, petnaest minuta hoda.
Rogačić i Parja
Na pola sata hoda od grada Visa, u Smještaj uz more, blizina visa, divljina i civilzacije.