Povijest otoka Visa

Povećaj kartu
,
,
Kratka povijest Visa

Na prostoru gdje počinje s jedne strane niz otoka, koji istočnu obalu Jadrana čine tako osobitom, a s druge strane pruža se otvoreno more i Otrantska vrata, smjestio se otok Vis. Taj izniman zemljopisni položaj, kojeg prate plodna polja u sredini otoka i obilje ribe u okolnom moru, rano je privukao ljude. Već u mlađem kamenom dobu Vis je točka susreta pomorskih putova, ljudskih skupina različitog podrijetla i time raznolikih kultura. To je glavno obilježja povijesti Visa od tih drevnih vremena do danas.

Ratoborni ilirski pomorci stoljećima priječe Grcima prodor u Jadran, a posebno na njegovu istočnu obalu. To ujedno znači i oskudicu pisanih povijesnih izvora o ovom području pa tako i o Visu. Tu šutnju antičkih kroničara razbijaju tek zapisi o polulegendarnom ilirskom vladaru Visa Joniju koji je vladao ovim otokom krajem VI. i početkom V. stoljeća pr. Kr. Po moćnom Joniju navodno je dobilo ime i nedaleko Jonsko more.

saznaj više


Povijest otoka Visa

antički spomenici
Kao i drugi grčki gradovi, tako je i Issa bila opasna bedemima koji su je djelomično sačuvali na zapadnoj, sjevernoj i istočnoj strani nekadašnjega grada na padinama Gradine.
saznaj više
crkve u visu
Crkvica Sv. Juraj - sagrađena je vjerojatno u XIV st. na poluotočiću pri ulazu u Višku luku koja se po njoj prozvala Luka sv. Jurja.
saznaj više
kuće u Visu
Hvarski pjesnik Hanibal Lucić posjedovao je na Visu imanje i kuću no danas je njegovu kuću na obali u viškoj uvali teško raspoznat.
saznaj više
Viške utvrde
U Luci se ističe tzv. " kaštil " koji je 1617. godine sazidao doseljenik Vicko iz Perasta. On je na vlastitom zemljištu uz sagrađenu kuću podignuo.
saznaj više