Poznate kuće u gradu Visu

Povećaj kartu
Kuće u gradu Visu
Zamberlinovo dvorište (Kuća Hanibala Lucića)
Hvarski pjesnik Hanibal Lucić posjedovao je na Visu imanje i kuću no danas je njegovu kuću na obali u viškoj uvali teško raspoznati. Na malom obalnom trgu u Kutu, gdje se nekoć prostiralo more u sklopu kuća okrenutih sjeveroistoku, postoji prostrano Zamberlinovo dvorište (caffe bar Lambik) gdje se nalazi kuća koju predaja pripisuje pjesniku.
Gariboldijev ljetnikovac
U predjelu Kuta zvanom Goveja 1552, hvarski je apotekar Frane Gariboldi, sagradio renesansnu gospodarsko-ladanjsku nastambu, nad čijim ulazom sa glavne ulice stoji vidljiv latinski natpis. Dvorište i kuća iza njega podijeljeno je između više obitelji, a dugački balkon okrenut zapadu može se se lijepo vidjeti iz vrta palmi i čempresa kojeg je u XIX stoljeću zasadio i uredio poznati viški graditelj Marinković, a u kojem je od 1997 smješten restoran Villa Kaliopa.
Ljetnikovac obitelji Jakša-Jakinovi Dvori
Sklop ljetnikovca obitelji Jakša, svojim položajem zatvara Kut i oblikuje ovaj mirni sunčani ambijent u koji je književnik Ranko Marinković, rođen 1915. godine u Visu, smjestio svoju pripovjetku " Balunjeri pod balkonom ".
Jakšin građevni sklop narod zove po Joakinu Jakši iz kraja XVII stoljeća "Jakinovi dvori ", ali se ova kuća spominje i ranije od njega u Kutu i to početkom XVII stoljeća. Taj sklop predstavlja dvokrilnom jednokatnicom s balkonima, terasom, spremištima i dućanom, dvorištem i obalom, perivojem, vrtom i kulom okupljeni i razvijeni tip primorske gospodarsko-ladanjske i utvrđene nastambe, opremljene ne samo ribarskim i poljoprivrednim alatom i lađom, već i umjetničkim namještajem, predmetima umjetnog obrta i slikama, jer su njeni vlasnici i njihov rod bili članovi hvarskog i splitskog plemstva, viški bilježnici, gradonačelnici, dobročinitelji, a i vođe hrvatske narodne stranke krajem 19. stoljeća.
Kuća Andreučić
U dijelu Kuta koji se po ne baš sačuvanom zdencu naziva Munjac, ...godine sagrađena je višekatnica koja je nekoć možda pripadala obitelji Jakša, a danas nosi ime Andreučića kuća. Ova .... građevina ima polukružnu izbočenu stražarnicu na svom uglu koja je služila i kao peć s otvorima na krovu. Uz kuću je i terasa sa stupovima odrine, a sav sklop s vrtom ograđuje zid s baroknim vratima natkritim lukom.
Mardešićeva kuća (iza tržnice)
Na obali, a uz glavnu ulicu, ističe se Mardešićeva renesansno-barokna kuća. U njeno ograđeno dvorište se ulazilo kroz široka vrata izravno s mora prije nego sagradiše obalu, a s kopna kroz druga, zapadna vrata. U dvorištu je kamena ograda s ukrašenim reljefnim uglovima koja je služila za uzgoj cvijeća, a uz zid su kamena sjedala. Stubištem, ograđenim ogradicom stupića "dvostruke kruške“ , oblikovanih koso prema strmom usponu stepeništa, penje se na prvi kat i terasu ograđenu također kamenim stupićima. U tijelu terase je bunar, a na njoj kamena zidna klupa i stupovi za odrinu vinove loze.
Radošijeva Palača
Radošijeva palača je nekoć dominirala lukom. Uzduž njezina pročelja na prvom katu je dugi balkon, a nad njim se u drugom katu redaju tri manja. Sva četiri čine čvrsto pročelje slikovitijim i plastičnijim, ali se njihov klesar, osjećajući strah od praznih ploha kao svi pokrajinski majstori, nije zadovoljio samo slikovitošću zbijenih i snažno oblikovanih ogradica od stupića " dvostruke kruške ", već je potaknut bahatošću gospodarevom ukrasio i donje, s ulice vidljive strane balkonskih ploča rustično klesanim reljefnim cvijećem uz koje lete leptiri i školjkom koja odaje rokoko stil, ali se javlja i u dalmatinskoj gotici i renesansi.
Palača Dojmi
Tik do Radošijeve je veća Vukašinovićeva dvokatna palača koju je nasljedila obitelj Dojmi. Istočni joj je dio stariji i ima male prozore u prizemlju, a velike u oba kata okružene reljefnim " dijamantnim vršcima ". Taj istočni dio pročelja je produljen prema zapadu u oba kata podignuta tek u XIX stoljeću na ranije sagrađenom prizemlju.
Kuća Tramontana
Na trgu zvanom Klapavica koji svoje ime duguje zdencu sada postavljenom na platou malog trga kraj Gospine batarije, trgovac Luka Tramontana sagradio je dvokatnicu u neorenesansnom stilu. Na njenom krovu postavljen je kip žene s uzdignutom bakljom, a kuća je ukrašena i pozlaćenim mozaikom , te grbovima na kojima je pored monograma L.T. i godine izgradnje 1911, uklesano i geslo''Rad i ustrajnost''.