Galerije grada Visa

Povećaj kartu
Galerije grada Visa
Lost paradajz - Izgubljeni pomedor
Na malom, zaboravljenom trgu iza kule Perast, u napuštenoj konobi za koju mnogi višani nisu ni znali da postoji, otvorila se ljeta 2010. zaista posebna galerija. Između ogoljene vinske preše, tko zna kad odbačenog ormara, te nikad repariranog brodskog motora postavljena je stalna prodajna izložba pod nazivom vis.kom.
Među autorima koji su uglavnom višani ili se tako osjećaju, na prvi pogled ističe se Marinić iz Podhumlja i Knežije, kipar koji je zauzeo cijeli trg ispred galerije, potom majstor viškog bonsaia Ilić iz Mijurovca, te briljantna slikarica u pijesku Žitko iz Žužeca. Paradajz se vrlo brzo pretvorio i u mjesto neobaveznog okupljanja.
Tako su druženja na pjaceti među Marinićevim neobičnim anđelima, uz čašu plavca i šum gramofonskih ploča, mnogima postala nezaobilazna stanica u večernjem điru po pajizu.

Meštrovićeva galerija
U Jakinovim dvorima na Kutu, tijekom srpnja i kolovoza između 20 i 22 sata otvorena je malena galerija s dijelima najvećeg hrvatskog kipara Ivana Meštrovića. Izložbu čine brončani odljevi i nekoliko reljefa iz umjetnikove ostavštine njegovoj unuci Ivani.