Gastronomska ponuda otoka Visa

Dobar tek!

Na otoku Visu najbolje se jede na hrvatskom dijelu Jadrana.

Ovakvu izjavu nećete pročitati samo ovdje, već ćete je čuti od mnogih koji su imali prilike uživati u raznolikoj ponudi restorana i obiteljskih domaćinstava na otoku. Nekoliko je razloga zašto se Vis upisao na posebno mjesto na gastro karti Hrvatske.

Prvo i najčešče spominjano je podneblje ovoga otoka. Njegova jedinstvena mikroklima, zatim bogata i plodna viška visoravan i njena brojna polja, te najjača ribolovna zona na srednjem Jadranu, oduvijek su bili jamac kvalitete i mnogovrsnosti ukupnog otočkog proizvoda.

Kao drugo: tradicija.

S jedne strane, jednostavan način pripreme svježih sezonskih namirnica, obilježio je cijelu dalmatinsku kuhinju, ali na otoku Visu on je izrastao u temeljni princip koji se ponekad odmetne u umjetnički čin: srdele na ražnju, svježe ulovljena i neočišćena lignja na žaru, pečene pomidore, balancane i tikvice dio su stoljetnog ribarskog i težačkog menija.

S druge strane, najraznovrsniji načini očuvanja hrane (sušena , soljena i dimljena riba) te maštoviti recepti nastali iz potrebe da se iskoristi gotovo sve: fažol i manistra na brujet, marinirna riba s gradela ili polpete od hobotnice, stalna su inspiracija viškim meštrima kužine i kamina.

I napokon: ljudi.

Kao iskreni zaljubljenici druženja uz jelo, viški ugostitelji redom su otočani osebujnog karaktera, međusobno dobri prijatelji i zafrkanti, ali uvijek spremni da nadmaše najprije jedni druge, a zatim i sami sebe.

U svojim lokalima dočekati će vas ležernom prisnošću, a obilnu večeru neće vam zapapriti megalomanskim računom.Vinarije - vinski puti
Na otoku Visu, Nova se godina počinje slaviti u mjesecu rujnu, kad započne jematva. Prva se trga bugava, a zadnji plovac...
Caffe barovi
U Visu se ljudi pozdravljaju s ''Pomalo!'' kad se kreću normalnom brzinom, a kad se neko vuče ili zapinje, onda je red da ga...
Restorani i Konobe
U gradu Visu ima šesnaest restorana uključujući pizzerije i gostionice. Na Kutu ih je šest i svi imaju riblji menu...
Pizzerije
Popis pizzerija otoka Visa...


Slastičarnice
Popis slastičarnica grada Visa...


Obiteljska Domaćinstva
Posjet obiteljskim domaćinstvima u zaleđu Visa idealan je način upoznavanja unutrašnjosti otoka...
Internet caffe
Popis internet caffea grada Visa...
Fast Food
Popis fast food objekata...
Povećaj kartu